Sörben sült csülök

A sörben sült csülöknek két összetevője van: a sör, és a csülök. És van egy harmadik. Az idő. Mindenképp olyan napra essen, mikor a kedvenc csapatod játszik, és ezt közvetítik, vagy éppen a legújabb pléjsztésön kalózszoftvert töltöd le a netről, de már rögtön telepíteni is szeretnéd.

Menj le a legközelebbi boltba, ahol a kedvenc sörödet kapni – oké, melyikbe? tökmindegy -, vegyél belőle három üveggel (de ne alkoholmenteset!), ebből egyet igyál meg útközben hazafelé, a másikat meg közvetlenül főzés előtt.

Nem mintha bátorságra lenne szükséged, vagy mintha a feladat megkívánná, te kívánod meg.

Ja, nem írtam le, kell lennie egy csülöknek is otthon. Milyennek? A lehető legegyszerűbbnek. Semmiképp ne nyers csülköt vegyél – ja, ha nem említettem volna, a csülök egy négylábú állat lába, disznónak hívják, cizelláltabb kultúrában sertés. Na most, ennek az állatnak a hátsó csülkére van szükséged. Még egyszer mondom, ne nyers csülköt vegyél! A legjobb a sima füstölt csülök, de ha egy közeli bevásárlóközpontban főtt-füstölt csülköt sikerül kapnod, akkor az is tökéletes erre a célra. És most ne menjünk bele gyártástechnológiai problematikákba, elégedjünk meg azzal, hogy főtt-füstölt csülökkel is el tudod készíteni.

Ha elmúltál harminc, akkor édesanyád biztosan készített már neked tulipános ládát, vagy stafírungot – tudom, ez utóbbi igaziból lányoknak készül, de ebben a metroszexuális világban ennek már semmi jelentősége, lépjünk tovább. Szóval, visszatérve anyádra, kellene elővenni egy jénai tálat.

jénai

 

(Ha nincs jénai, akkor jó római, vagy európa tál is, legrosszabb esetben lehet egy magas falú tepsi, de akkor la kell takarni sütés közben a kaját, tehát macerás)

Ebbe minden előkészület nélkül, hirtelen felindultságból belehelyezed a csülköt. Ja, a csülök ne legyen nagyobb, mint másfél kiló. Nem kell lemérned, rajta van a csomagoláson.

Aztán fogsz egy fej fokhagymát – ehhez nem kell wiki (ha Wiki az előző csajod lett volna, akkor utólag is elnézést. A szerző.) – és öt gerezdet letépsz, leszakítasz róla. Fontos: a fokhagymát el kell választani a héjától.

fokhagyma héjjal

Nagyon fontos: a két végén bemetszést kell ejteni. Ha valaki itt elveszítené a fonalat, és netán kétségei támadnának az előzőleg leírt focimeccs, játékletöltés kapcsán, úgy jelezném, hogy öt perc van hátra a főzésből. Öt! Akkor most késsel, mint a pókot gyerekkorodban, agyonnyomod – egyesével – őket. De nem teljesen laposra, a leve ne folyjék ki. Ellentétben a pókkal. Így már a héja könnyen lejön.

fokhagyma héj nélkül

A foghagymákat szórd hanyagul – mint a zoknidat a mosógép mellé – a hús köré. Egy-kettő jusson alá is. Most jön a sör! Igen! És most az utolsó, a harmadik sörről van szó. Ez az, amibe nem ihatsz bele. Szükség van mind a fél literre! Ezt a fél liter sört öntsd ki egy bármilyen edénybe, amibe belefér. Vegyél elő mustárt, lehetőleg franciát, és keverj bele a sörbe négy evőkanállal. Vagy öttel. Tegyél bele egy-két kávéskanál borsot, majd keverd el. Nem baj, ha úgy néz ki, mint a takony. Ezt öntsd rá a jénai tálban lévő csülökre( a képen a csajos verzióból való pulykacomb van, ez ne zavarjon meg )

én még egy kis plusz mustárt is teszek rá

(én teszek rá még pluszban egy kis mustárt )

Akkor csináltad jól, ha a csülök kb 1/3-1/2 részét lepi el a trutyi, ha nem így van, akkor vszínűleg túl nagy jénaiba tetted a húst. Ekkor a problémát úgy orvosolhatod, hogy a csülköt körberakod egész krumplival, amely Archimedes szerint a folyadék térfogatát növeli. Szerintem is. A lényeg, hogy a csülköt kb. félig lepje le a massza. A krumplit hámozd meg, mielőtt beleteszed mellé.

Fogj egy fej vöröshagymát. Vágd ketté, és a két fél darabot szintén dobd be a jénai tálba. Ez is hámozd meg. Előtte. Ha füstölt-főtt csülköt vettél, akkor a páclé már tartalmazott sót. Páclé: az, amivel nagyipari módszerrel elő-injekciózták a csülköt, mielőtt te megvetted. Így kb. egy teáskanál sóra lesz szükséged. De nem púpozott kanál! Ha nem iszol teát, akkor kb. fél evőkanál. Ha csak sima füstölt csülköt vettél, akkor ennek a másfélszerese. De ez függ a hústól, és a te só iránti érzékenységedtől is. Nyugi, bármikor utánsózhatod. Persze, annál jobb, minél előbb kerül bele a só, mer' így ívódik bele. A sót szórd a húsra és a dzsuvára.

Kell még barna cukor. Egyenlő nádcukor. Nem egyenlő barnított kristálycukor! Na, ebből kb. 2 evőkanál kell. Lehet egy kicsivel több, ahogy érzed. Ezt is szórd rá a húsra, és köré.

cukorral beszórva

És itt álljunk meg. MEG KELL PASKOLNI a csülköt, ismerős nem? Próbáld meg úgy, hogy mindenhová jusson a cuccból. Az egész bizarr. Ezért inkább fedjük le. A tetejével a jénainak. Most kell bekapcsolni a sütőt. (a sütő az, amiben azokat az edényeket tartod, amikről gőzöd sincs, mire valók. Pakold ki, és kapcsold be. Ha itt elakadtál, akkor nem tudsz továbbjönni.) Kétszáz fokra kapcsold, nem tudom, hogy gázsütőd van, vagy elektromos, de mindegy is, mindegyiken van hőfokszabályozó és funkcióválasztó gomb. Ha Karancs típusú sütőd van, akkor megint nem tudsz továbbjönni. Anyámnak is az van. Na jó, azon kb. kétharmad erősség kell. Olyan üzemmódot kell választanod, ahol a két vastag (bold) pálcika vízszintes és egymással párhuzamos.

sütő

 

Mehet a jénai a sütőbe, még mielőtt felfűtene. A hideg, de már bekapcsolt sütőbe tedd bele a jénai tálat.

majdnem kész

 

Ez fontos! Egy későbbi eszmefuttatásban beszélünk majd a jénai tál strapabíróságáról. A tálat vízszintesen kb. középre told be a sütőbe. Ha van nálad óra, akkor nézd meg. Ha nincs, keress egyet. Most van két órád. Arra, hogy bármit csinálj. Megnézd a meccset. Vagy telepítsd a játékot. Söröd már nincs.

Csülöknagyságtól függően másfél-két óra elmúltával villával tudod ellenőrizni. Ha beleszúrod, és puhán, lazán átmegy a felső bőrrétegen, akkor megfőtt. Ha főtt volt, akkor még egyszer megfőtt. De már a te páclevedben. Vedd le a jénai tetejét, és ugyanezen a hőfokon süsd kb. addig, amíg a csülök bőre sötétbarnává - sztem kicsit sötétpadlizsánná - változik. Ez 30-45 percig tart.

majdnem kész

Az egész műveletet – mér a fedett jénai esetén is - félóránként szakíts meg azzal, hogy egy merőkanállal a saját páclevét rámered a csülökre. Kidobáskor, bedobáskor, lefújáskor, reklámkor. Ha megpirult, kész. Vedd ki, vágd föl, edd meg.

kész

Persze, ha nagy gurmé vagy, akkor tehetsz még mellé szinte bármit...persze a jóizlés határain belül. pl 1 alma, vagy 1 vöröshagyma, vagy narancs, persze félbevágva, vagy mindkettő, vagy 2-3 babérlevél, ha tudod, hogy mi az, ha nem, akkor inkább ne.

A részedről az egész művelet kb 15-20 perc melót igényel, a többit a sütő végzi.